"Jag ska bygga en villa åt Cemil"

För ganska precis ett år sedan placerades Adam* 15 år på akutplats på SiS efter att varit inblandad i ungdomsrån och slagsmål. Adam hade slutat sköta skolan och det fanns misstankar om att han hade ADHD.

I januari 2020 kom han till oss på Andersboda Gård HVB. Under placeringen har han fått göra en neuropsykiatrisk utredning och har numera en ADD-diagnos. Vi har jobbat med hans kriminella tankemönster men även att skapa struktur vardagen. Han har fått verktyg för att hantera sin impulskontroll. Vi har byggt upp självkänsla och skapat framtidsmål. För ett par månader sedan flyttade han hem till sina föräldrar igen. Efter hemflytt har regelbunden kontakt med boendet för att vidmakthålla det vi byggt upp tillsammans.

 

Hej Adam, Du är nu tillbaka hos dina föräldrar efter ett drygt halvår på Andersboda Gård HVB. Hur mår du?

Jag mår bra, tack.

Hur var det att bo Andersboda?

Det var ganska jobbigt men jag lärde mig mycket från min kontaktperson Cemil, men även från de andra i personalen.

Vad var bra/dåligt?

Inget var dåligt, vi hade ändå ganska roligt även det ibland var jobbigt. Vi gjorde mycket aktiviteter.

Vad lärde du dig under placeringstiden?

Lärde mig mycket, jag vet inte hur jag ska förklara det men jag lärde mig mycket, om hur jag ska sköta mig.

 Hur har det förändrat dig?

Jag gör inte så där dåliga grejer länger, jag sköter mig i skolan.

Har du något speciellt minne?

När vi var i Säfsen i somras. Det var för roligt. Som när vi åkte den stora rutschkanan som en av de andra killarna inte vågade åka.

 Vad händer för dig just nu?

Jag satsar på skolan för att ta studenten. Jag går skola för det som jag missat sen ska jag börja bygglinjen för att jag velat bli snickare sen jag gick i 8an.

Vad är dina planer för framtiden?

Ta studenten och bli snickare sen ska jag bygga en villa åt Cemil (Cemil Karahan,  kontaktperson och behandlingspedagog på Andersboda Gård HVB, red anm.).

 

 

*Adam heter egentligen något annat